fredag 6. februar 2009

Etisk handel - noen som bryr seg?

Når du står opp om morgenen og gnir søvnen ut av øynene, tenker du over hvor buksen din fra Vero Moda og genseren fra H&M kommer fra? Når du går ut av huset har du mest sannsynlig en del av verden med deg hvor enn du går. De fleste butikker som selger klær importerer varene sine fra blant annet land som Kina, India og Bangladesh, hvor arbeidskraften er billig og forholdene på fabrikkene er variert. De tre reiseføttene har vært innom flere butikker for å forhøre seg om den nye jakka di fra G-sport er et resultat av umenneskelige arbeidsforhold.

Selv om ingen av butikkene kan garantere at arbeiderene som syr klærne dine er supre , så hevder de fleste at det ikke er noe barnearbeid involvert. Men dette er så langt kunnskapen til butikkekspeditørene rekker. Daglig leder på H&M gav oss klar beskjed om at hun ikke hadde lov til å si noe, men at vi måtte ringe markedsansvarlig for å få vite noe mer. Omtrent samme beskjed fikk vi hos Dressmann, Vero Moda og Reflex. Uansett hvor man går, må man høyere opp i systemet for å få den typen informasjon. Hovedgrunnen til at ingen vet noe særlig i butikkene, er at kundene ikke bryr seg om den problemstillingen, de fleste er fornøyde så lenge de får varene til bra pris og kvalitet.

Noen butikkjeder er derimot medlemmer av organisasjoner som går inn for å forbedre situasjonene til klesarbeidere i andre land. Dressmann for eksempel, er medlem av et råd som arbeider med vareetikk, og hevder at de jobber for bedre forhold på arbeidsplassene - mest i Kina. En annen kjede som vil gjøre en forskjell er Lindex, som sender folk ut jevnlig til land for å kontrollere arbeidsforholdene.

Så hvis du vil vite hvor "rettferdig" den t-skjorta du har tenkt til å kjøpe er, kan du ikke regne med at noen i butikken vet det. Men en kjapp telefon kan gi deg svaret på om butikken støtter etisk handel og en bedre hverdag for de som kommer dårligst ut av shoppingen din...

torsdag 29. januar 2009

Alle kan hjelpe noen!

Det var en vakker, men kald dag i januar da de tre eventyrene måtte roe seg litt ned, og begynne å se verden med nye øyne. På denne spesielle dagen har de fått testet sine enorme kunnskaper gjennom geografiske spørsmål, som fikk dem til å se hvor stor verden er og hvor små områder de har trasket gjennom på sine reiseføtter.

Den store Kong Morten gav dem så en ny og enda større utfordring. Etter et lite foredrag hang det store spørsmålet over hodene deres: "Kan vi gjøre noe for å forandre verden?"

For å inspirere heltene våre skrudde Kong Morten på det magiske underholdningsapparatet som viste dem en film kalt "Pay it forward". Øynene deres ble store av forundring av hvor lite som skal til for å forbedre hverdagen til en annen. Og de fikk se at om man ikke kan forandre hele verden så kan man i allefall gjøre en liten forskjell hos et annet menneske.